С декларация на Северноатлантическия съвет НАТО обвини Русия за разпадането на договора за ядрените оръжия с с междинен обсег. "Русия продължава да нарушава споразумението за ядрените оръжия с междинен обсег, въпреки увещанията на САЩ и съюзниците от НАТО, включително и дадената й финална възможност в продължение на шест месеца да спази своите задължения по договора, се казва в документа, публикуван на сайта на Алианса днес, предава БТА. 

В резултат на това решението на САЩ да се изтеглят от договора, което напълно се подкрепя от съюзниците от НАТО, сега влиза в сила.

"Русия носи цялата отговорност за разпадането на договора. Съжаляваме, че тя не показва желание и не прави видими стъпки да се върне към спазването на международните си задължения. Не може да продължава положение, при което САЩ изцяло спазват договора, а Русия - не, се казва в декларацията.

НАТО ще отговори по премерен и отговорен начин на значителните рискове, които руската ракета 9М729 представлява за сигурността на съюзниците. Ние съгласувахме балансиран, координиран и отбранителен пакет от мерки, който да гарантира, че способността на НАТО за сдържане и отбрана ще остане надеждна и ефикасна.

САЩ и НАТО смятат, че Русия е извършила шест пробни изстрелвания на ракета "Новатор" 9M729 (в номенклатурата на американската разузнавателна общност и на НАТО е под названието SSC-8) на разстояние повече от 500 км, което означава, че ракетата може да лети отвъд забранения обсег. В същото време договорът забранява на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 километра.

Съюзниците са твърдо ангажирани със запазването на ефективен международен контрол над въоръженията, разоръжаването и неразпространението. Затова ние ще продължим да отстояваме, да укрепваме и по-нататък да засилваме контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространението като ключов елемент от евроатлантическата сигурност, отчитайки сегашното положение със сигурността. НАТО ще продължи също така да се стреми към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия позволяват това, заключава декларацията на Северноатлантическия съвет.

НАТО ще избегне "нова надпревара във въоръжаването" с Русия и няма да разположи ядрени ракети на територията на Европа след края на действието на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) в петък, обеща генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от AFP.

"Не ни трябва нова надпревара във въоръжаването и нямаме намерение да разполагаме нови ядрени ракети с наземно базиране в Европа", заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел.