Анегрет Крамп-Каренбауер, която бе смятана за евентуален приемник Ангела Меркел като канцлер на Германия, ще подаде оставка от лидерския пост на Християндемократически съюз (ХДС) и няма да се кандидатира за канцлер на следващите избори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Новината съобщи говорител на ХДС, според когото Крамп-Каренбауер е информирала днес ръководството на партията, че ще започне процедура по организирането на избори за нов лидер през лятото. Очаква се самата тя да даде повече подробности на пресконференция по-късно днес.

Очакваше се 57-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана накратко АКК, да се кандидатира за канцлер на федералните избори през 2021 г. като председател на ХДС. Тя зае висшия партиен пост през 2018 г., когато Меркел обяви, че започва поетапно да се оттегля от политиката.

Но оттогава АКК бе засегната от поредица скандали, последният от които се разигра миналата седмица. В сряда премиерът на провинция Тюрингия бе избран с гласовете на депутати от ХДС и крайнодясната "Алтернатива за Германия" и така бе отстранен левият кандидат и дотогавашен провинциален премиер. АКК е заявила на спешна среща на ХДС, че партията има "нерешени отношения" с популистката  "Алтернатива за Германия" и крайната левица, съобщи пред АФП неназован източник.

А самата Меркел нарече вота в Тюрингия "непростим" и каза, че резултатът "трябва да бъде променен". Подложен на натиск, избраният Томас Кемерих от либералната Свободна демократическа партия подаде оставка, а Крамп-Каренбауер призова за нови парламентарни избори в Тюрингия. Но местното ръководство на ХДС се противопостави и заяви, че ще се справи със ситуацията и без избори. В резултат на шокиращото гласуване в тюрингския парламент рейтингът на ХДС в провинцията спадна, което прави изборите рисковани, отбелязват информационните агенции.

Според германски политолози фаворит за ръководния пост в ХДС е премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, предаде ТАСС.

Ангела Меркел съжалява

По-късно германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление заради решението на нейното протеже - Анегрет Крамп-Каренбауер.

Говорител на германското правителство каза днес, че Крамп-Каренбауер иска да остане на поста министър на отбраната и че канцлерът Меркел я подкрепя в това й намерение.

Решението на смятаната за наследничка на Меркел да се оттегли от надпреварата за най-високия държавен пост поставя голяма въпросителна относно бъдещата политическа посока на Германия в момент, когато нейната икономика - четвъртата по големина в света, е сериозно застрашена от рецесия, а Европейският съюз търси да намери себе си след Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Според партийни източници шокиращото съобщение на Крамп-Каренбауер е било посрещнато с дълго мълчание от нейните съпартийци и колеги в ръководството, посочва ДПА. Нито един от тях засега не се е осмелил дори да намекне за готовност да се включи в надпреварата за овакантения лидерски пост на най-голямата германска партия. Заместник-лидерът Армин Лашет, също смятан за възможен кандидат за бъдещ канцлер, не е присъствал на срещата.