Комисарят за източните провинции в германското федерално правителство Кристиан Хирте обяви днес оставката си, след като му бе поискана от канцлера Ангела Меркел, предаде БТА.

До напускането на Хирте, който има ранг на зам.-министър в министерството на икономиката и енергетиката, се стигна, след като той поздрави в Туитър новия премиер на провинцията Томас Кемерих, който бе избран с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

В сряда провинциалните депутати от десноцентристкия ХДС на Меркел гласуваха заедно с АзГ, за да не допуснат преизбирането на досегашния ляв премиер на Тюрингия, независимо от противопоставянето на централното партийно ръководство. Така беше прекрачена червената линия за ХДС да не взаимодейства по никакъв начин с антиимигрантската АзГ, обвинявана и в използването на нацистка риторика.

Левоцентристките социалдемократи, които са младши партньор в управляващата коалиция, заявиха, че Хирте не може да остане на поста си.

"Канцлерът Меркел ми каза, че не мога повече да бъда федерален правителствен комисар за източните провинции. По нейно настояване поисках да бъда освободен", написа Хирте в Туитър. Той е и зам.-председател на ХДС в Тюрингия.

Канцлерът Меркел нарече начина на избор на Кемерих "непростим".

Кемерих, който е от малката Свободна демократическа партия, обяви в деня след избирането си, че подава оставка, но не е ясно дали ще го направи и дали провинцията ще насрочи нови избори.