Димът от австралийските пожари скоро ще направи пълна обиколка на Земята, смятат експертите от НАСА, предадоха Би Би Си и БТА.

Около нова година димът от пожарите е пресякъл Южна Америка и е преполовил обиколката на Земята към 8 януари.

"Очакваме димът да направи поне една пълна обиколка на земното кълбо", заявиха от НАСА. Най-новите огнища на пожарите са били толкова големи, че са породили гръмотевични бури. Те са издигнали дим в стратосферата на височина до 17,7 км.

"Стигне ли до стратосферата, димът може да измине хиляди мили от източника и да се отрази на атмосферните условия в глобален мащаб", допълниха от НАСА.

Специалисти от агенцията изследват ефектите от дима на тази височина и дали предизвиква явно охлаждане или затопляне.

Димът от австралийските пожари промени цвета на небето над Южна Америка. Много лошо той се отрази на Нова Зеландия, където предизвика сериозни проблеми с качеството на въздуха и видимо оцвети планинския сняг.

Въздухът в големите австралийски градове като Сидни, Мелбърн, Канбера и Аделаида също е замърсен от пушека от близките пожари. Повече от 100 пожара продължават да горят въпреки захлаждането в Австралия.

Безпрецедентните мащаби на бедствието и силата му се влошава заради промените в климата, макар и австралийските власти да не признават това. Според британски специалисти, анализирали 57 научни изследвания, глобалното затопляне увеличава риска от пожари по целия свят.

"Пожарите в Австралия ни дават представа какви ще станат нормалните условия в света, ако не бъдат предприети бързи мерки за ограничаване на парниковите газове", предупредиха британски метеоролози, цитирани от "Ройтерс".