Докато много мисии на НАСА проследяват урагана Дориан, докато той си проправя път към Съединените щати, някои изследователи разглеждат това, което Дориан вече е оставил след себе си.

Специализиран екип (Advanced Rapid Imaging and Analysis (ARIA)) в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, използва синтетични радарни данни от радиолокационните спътници на Европейската космическа агенция (ESA, Copernicus Sentinel-1), за да изработи тази карта на наводненията на Бахамските острови. Светлосиният цвят показва райони, които вероятно са били наводнени, когато данните са били получени на 2 септември 2019 г. По-специално, картата показва наводнение в и около Марш Харбър на Абаковите острови.

Картата обхваща площ от около 109 на 106 мили (176 на 170 километра), показана от големия червен полигон. Всеки пиксел е с размери около 32 ярда (30 метра). Властите и отговорните лица могат да използват карти за наводнения като тази като ръководство за идентифициране на райони, които вероятно в даден момент се наводняват; картата може да е по-малко надеждна за градските или районите с растителност.

Изображението показва изчислените от НАСА натрупвания на валежи за района на Бахамските острови, засегнат от урагана Дориан от 31 август до 4 септември

Снимка: NASA

Жертви на Бахамите

Премиерът на Бахамите Хюбърт Минис каза, че жертвите от урагана Дориан на Бахамските острови са нараснали до седем и вероятно ще се окажат още повече, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Той уточни, че към известните досега петима загинали са се прибавили още двама, които са били тежко ранени и пренесени на остров Ню Провидънс, където са издъхнали.

"Можем да очакваме още смъртни случаи", каза Минис. Досегашните данни се основават на предварителна информация за жертвите и пораженията на остров Абако. Премиерът е посетил този остров и ще отиде на Гранд Бахама веднага щом позволят метеорологичните условия.

Окото на урагана се отдалечава от Бахамските острови.

Същевременно Дориан развихри тропически бури край най-източните части на крайбрежието на щата Флорида, предаде рано днес Асошиейтед прес.

Националният център на САЩ за ураганите съобщи, че Дориан остава буря от втора категория и се придвижва на североизток със скорост около 7 км/ч почти успоредно на източното крайбрежие на Флорида, но над океана. Ветровете достигат скорост до 175 км/ч, посочи АП.