Федералната служба за безопасност /ФСБ/ на Русия е получила от САЩ определена информация за вероятност от терористичен акт, но тя е била твърде обща, заяви директор на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, предават ТАСС, "Известия" и редица други руски медии.

"Да, действително, Федералната служба за безопасност получи определена информация от спецслужбите на САЩ за това, че е възможно такова нещо. Но както нашите руски колеги казаха - информацията е била твърде обща и не е позволявала докрай да бъдат идентифицирани тези, които участваха в това страшно престъпление", коментира Наришкин пред журналисти в Москва, цитира го "Интерфакс".

Шефът на руското разузнаване отбеляза, че между Русия и САЩ действа контратерористичен канал за обмен на информация, но той е ограничен.

По думите му нивото на междудържавно сътрудничество "потъна много, много ниско". Наришкин направи коментара пред медиите след заседание на колегиите на СВР на Руската федерация и КГБ на Беларус, предава РИА Новости.

Спецслужбите на САЩ съобщиха на Русия за подготовка на терористичен акт на територията на РФ в началото на март. Информация за това разпространи американското посолство в Москва. Също така предупреждения отправиха няколко европейски държави.

Директорът на ФСБ Александър Бортников също призна, че САЩ са предупреждавали за подготовката на терористична атака на обществени места със струпване на много хора, но информацията е било от общ характер и "към онзи момент не се потвърди", предава "Интерфакс". По данни на изданието "Ню Йорк Таймс" САЩ са съобщили на Русия само част от информацията, с която разполагат, за да не разкриват източника си, пише руският опозиционен сайт "Медуза".

И Иран е предупредил Русия за това, че на територията на Руската федерация е възможна крупна терористична атака, съобщиха на 1 април източници на "Ройтерс". Иранските власти са получили информацията от заподозрени в тероризъм, които са били задържани в Иран. Според източника на агенцията и тези данни не са съдържали конкретни детайли.

Междувременно за пореден път руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще открие поръчителите на атентата, при който въоръжени терористи откриха стрелба по посетителите на концерт на група "Пикник" в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието. До момента жертвите на стрелбата и последвалия пожар са най-малко 144.

"Определено ще стигнем до тези, които в крайна сметка са го поръчали", заяви Путин на среща с представители на руското МВР, предават ТАСС и "Известия". "Ние платихме много висока цена и целият анализ на ситуацията трябва да бъде изключително обективен и професионален.", каза още Путин, цитиран от БТА.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", а представители на САЩ заявиха, че разполагат с разузнавателни данни, според които атаката е била извършена от афганистанския клон на мрежата - "Ислямска държава Хорасан" (ИД-Х).

Русия твърди, че разполага с доказателства, че нападателите са имали връзки с Украйна, което Киев отрича, а САЩ отхвърлят като глупости.