Китайското външно министерство обяви, че изразява "силно недоволство" и категорично се противопоставя на "използването на сила" от страна на САЩ за атаката срещу техния летателен апарат, предаде Ройтерс.

Вчера Вашингтон затвори небето над крайбрежието на Южна Каролина, след което изтребители свалиха китайския шпионски балон. Апаратът падна в Атлантическия океан след малка експлозия. От Пентагона съобщиха, че в сряда американският президент Джо Байдън е одобрил одобри плана за сваляне на "балона за наблюдение веднага щом мисията може да бъде изпълнена без риск за живота на американците под пътя му".

Американското Федерално управление за авиация (FAA) временно блокира гражданските полети в радиус от 260 квадратни километра, като бе наложена забрана за излитащи и пристигащи самолети в три летища, сред които "Миртъл Бийч" и международното летище в Южна Каролина.

Говорител на министерството на външните работи в Пекин нарече тези действия "очевидна свръх реакция", предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че китайският говорител е отхвърлил многократно обвиненията в шпионаж на Вашингтон, твърдейки, че балонът е бил "граждански" летателен апарат, който се е отклонил от курса си поради "форсмажорни обстоятелства".

Инцидентът предизвика драматичен, превърнал се в обществено достояние шпионски конфликт, който влоши американско-китайските отношения, припомня Ройтерс.

Американски висши военни представители пък съобщиха днес, че ще се опитат да съберат бързо останките от основните съставни части на китайския шпионски балон.

"Това събиране (на останките - бел. ред.) се извършва в момента. Колко дълго ще продължи то все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната.

Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието.

Друг високопоставен американски военен представител каза, че изваждането на останките от китайския балон вероятно няма да отнеме седмици или месеци и вместо това ще напредне относително бързо, допълва Ройтерс.