Москва и Делхи сключиха договор за доставка на руски противовъздушни ракетни комплекси С-400, предаде ТАСС.

Новината за това потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Запитан дали по време на посещението на Владимир Путин в Индия е подписан документ за доставки на С-400 от Русия, той отговори: "Да. В кулоарите на визитата".

Както посочи по-рано пред журналисти помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, в резултат от сделката "Индия ще получи модерен комплекс за ПВО, надминаващ по данните си аналогичните комплекси от други страни".

Вижте как изглежда С-400 >> >> >>

Макар системата да започва развитието си в СССР, за първи път С-400 е обявен през 1993 година, а приемането му на въоръжение в Русия става чак през 2007 г.

Комплексът включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Обсегът на ракетите е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии е 185 километра - по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити.

Понякога комплексът се състои от повече от две машини, защото различните цели изискват различни радари. Съществува и такъв, можещ да "вижда" стелт самолетите в радиус от 150 км. Руснаците твърдят, че системата гарантирано може да свали "невидимите" B-2, F-22 и F-35, както и крилата ракета Tomahawk.

Други особености на С-400 е, че системата може да изстрелва по две ракети към една мишена, както и да следи до 80 цели едновременно (36 в по-старите версии).

Задвижването на ракетоносеца, от който излитат ракетите се осъществява от 10-литров V12 дизелов агрегат с 400 к.с. Задвижването е на всички колела, а пътният просвет е почти 500 милиметра - това гарантира, че ПВО-системата може да се разположи на труднодостъпни и неочаквани места.

До 2020 година Русия планира да разполага с 56 батальона от С-400, покриващи цялата територия на страната. Към този момент окомплектованите батальони са около 40 с над общо над 300 ракетоносци.

Другите страни, които са закупили комплексът са Китай, Алжир, Саудитска арабия, Турция и Беларус. Цената на една напълно окомплектована с ракети и радари единица е 50 милиона долара.