Няколко десетки хиляди души, според различни оценки, протестираха в икономическата столица на Мианма - Янгон, срещу държавния преврат, свалил от власт Аун Сан Су Чжи, предаде Франс прес.

Демонстрантите отправиха призив и за обща стачка. В резултат на това в Янгон към протестното движение днес се присъединиха адвокати, студенти, медицински сестри, работници и дори монаси. Протестиращите развяваха знамена с цветовете на Националната лига за демокрация - партията на Аун Сан Су Чжи.

Протестиращите носеха и плакати, на които призоваваха да бъде отхвърлен държавният преврат и да бъдат освободени демократично избраните лидери на страната, задържани миналата седмица. Те скандираха "Освободете майка Су". Други носеха знамена в цветовете на нейната Национална лига за демокрация и се поздравяваха с три пръста - жест, символизиращ съпротива, отбелязва АФП.

Протести имаше и в други градове на страната. В Тангу например много протестиращи преминаха по улиците на града с мотоциклети и велосипеди, надувайки клаксони.

В столицата Найпидау силите на реда за първи път използваха водни оръдия срещу демонстрантите, събрали се там. Двама души бяха ранени от силната водна струя.

Това са най-масовите протести в страната от революцията през 2007 г., помогнала да се тръгне към демократични реформи, посочва Ройтерс.

Засега генералите пучисти не са коментирали протестите в страната. Но държавната телевизия предупреди днес, че "се очакват действия" срещу заплахите за "стабилността на страната и обществената сигурност".

"Очаква се да бъдат предприети действия според закона (...) срещу нарушенията, които смущават, подронват и рушат стабилността на държавата, обществената сигурност и правовата държава", съобщи телевизия Ем Ар Ти Ви, контролирана от държавата.