Датската министър-председателка Мете Фредериксен каза днес, че все още се възстановява физически и психически от нападението срещу нея на 7 юни в центъра на Копенхаген, и предупреди за засилена агресия сред обществото, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Трийсет и девет годишен поляк беше задържан заради атаката, при която Фредериксен получи лека травма на врата. Нападателят е бил в нетрезво състояние и под влияние на алкохол и наркотици, като нищо не сочи към политически мотив, казаха властите.

"Все още не съм съвсем на себе си", заяви Фредериксен в интервю за датското радио. "Гледам си работата като премиер и винаги ще го правя. Успях да изпълнявам задълженията си и през уикенда, но не както обикновено", допълни тя.

Нападението бе извършено само три седмици след като словашкият премиер Роберт Фицо беше тежко ранен при опит за убийство.

Фредериксен каза, че през последните години е забелязала тенденция на промяна в посока увеличаване на обществената агресия.

"От отдавна има заплахи, груб тон в социалните мрежи, който в последно време се влошава, особено след избухването на войната в Близкия Изток - много викане на обществени места, хора, които се държат много, много агресивно", поясни тя.

Според различни проучвания на общественото мнение населението на Дания е едно от най-щастливите в света, а датчаните се гордеят с отвореността, равенството и щедрата социална система.

"Ние бяхме горда държава, където премиерът отива на работа с колело", каза Фредериксен.

"Настъпи обаче промяна. Винаги съм била на разположение, но настроението по улиците се е променило и има места където вече не може да отидем - поне някои от нас, политиците", заяви датската министър-председателка.