Изправят на разпит нападателя на датската министър-председателка.

Датската полиция съобщи, че 39-годишен мъж ще се яви на предварителен разпит във връзка със снощното нападение над министър-председателката на страната Мете Фредериксен в центъра на Копенхаген, съобщи Ройтерс.

Фредериксен, която е председателка на Датската социалдемократическа партия и от 2019 г. премиер на Дания, е била нападната от мъж на площад "Култорвет" в Копенхаген. Според очевидци, цитирани от Ройтерс, тя си е тръгнала от площада след случилото се под ескорт от охрана, без видими следи от наранявания.

Полицията съобщи, че заподозреният ще се изправи пред съда в Копенхаген за разпит, но не предостави повече подробности. Не е ясен какъв е бил мотивът за нападението, което се случва два дни преди изборите за Европейски парламент, нито дали нападателят е носил оръжие.

Подбудите за деянието засега остават неизвестни, съобщиха местни медии, като се позоваха на властите.

Датската национална служба за сигурност потвърди инцидента с министър-председателя и това, че е извършен арест, но отказа да даде допълнителен коментар, предаде осведомителната агенция Рицау. 

По-рано през деня Фредериксен е участвала в проява от предизборната кампания на водещия кандидат на Датската социалдемократическа партия за евроизборите, Кристел Шалдемозе.

Двете са се разделили преди инцидента и премиерът не е извършвала агитационна дейност на площад "Култорвет", където е станало нападението, съобщи Шалдемозе пред Рицау.

Засега няма данни как точно е извършена атаката, нито дали Фредериксен е била ранена по някакъв начин. От канцеларията ѝ заявиха пред Датското радио, че премиерът е в "шок" от случилото се.

Това е второ нападение над европейски премиер само за месец, след като срещу словашкия министър-председател Робърт Фицо беше извършено покушение с политически мотиви от привърженик на опозицията.