Има финансова връзка между австралиеца Брентън Тарант, който уби 50 души при безразборна стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, и австрийското крайнодясно Движение за идентичност, заяви днес канцлерът Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

Ханс-Йорг Бахел, говорител на прокуратурата в Грац, каза, че лидерът на движение Мартин Зелнер е получил в началото на 2018 година 1500 евро от дарител със същото име като мъжа, обвинен за терористичните атаки в Крайстчърч.

"Можем вече да потвърдим, че е имало финансова подкрепа, а следователно и връзка между нападателя в Нова Зеландия и Движението за идентичност в Австрия", каза Курц. Движението се бори за запазване на европейската идентичност.

Зелнер пусна видео в ЮТюб, в което казва, че е получил дарение от мъжа и че полицията е извършила в понеделник обиск в дома му във Виена, търсейки евентуални връзки с нападателя в Крайстчърч, освен паричното дарение.

"Аз не съм член на терористична организация. Нямам нищо общо с този човек, освен че пасивно съм получил дарение от него", каза той, като добави, че "рутинно" е благодарил с имейл на дарителя.

Бахер каза, че в момента тече разследване дали са налице криминални връзки между Зелнер и нападателя. Австрийското вътрешно министерство отказа коментар.

Канцлерът Курц отбеляза, че Австрия възнамерява да разпусне Движението за идентичност. "Нашата позиция е много ясна - никакъв екстремизъм, независимо дали става въпрос за радикални ислямисти или за крайнодесни екстремисти фанатици, няма място в нашето общество", каза Курц.

Той написа в Туитър вчера, че трябва да бъде внимателно проучена всякаква възможна връзка между нападателя в Крайстчърч и членовете на австрийското движение.

Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, който е от крайнодясната Партия на свободата, каза, че тя няма нищо общо с движението.