Един човек загина, а най-малко седем бяха ранени при експлозия днес във военно поделение в Ачинския район на Красноярския край в Русия. Загиналият е военен, военнослужещи са и двама от пострадалите, предаде ТАСС, като се позова на службите за спешна реакция и представители на местна болница.

Взривът избухнал в склад за боеприпаси във военната база, която се намира на 10 км от град Ачинск в Сибир, и според властите е предизвикал пожари, предаде Асошиейтед прес.

Евакуирани са живеещите в 20-километров радиус от мястото на експлозията, "за да бъде гарантирана сигурността на населението в района на складовете".

Според постъпващите съобщения властите евакуират 11 000 души от Ачинск.

Местните власти заявиха, че засега няма непосредствена опасност за населението, но приканиха хората да стоят далеч от военната база.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в избухналия склад е имало "барутни заряди за артилерийски снаряди".

Неназован източник заяви пред ТАСС, че в склада е имало до 40 000 снаряда за танкови оръдия.

Експлозиите на складове за боеприпаси не са рядкост в Русия, отбелязва Асошиейтед прес. След последния случай, който беше през май тази година, избухна пожар, бушувал в продължение на почти седмица, преди да бъде загасен с помощта на военни самолети и хеликоптери, които хвърляха вода от въздуха.