Сирийците, лагеруващи на турската граница с Гърция, смятат, че техните надежди да намерят убежище в Европейския съюз се подкопават от хилядите мигранти, идващи от сравнително сигурни страни, предаде Ройтерс.

Значително превъзхождани по брой от афганистанци и пакистанци на границата, сирийците, които бягат от продължителната гражданска война в страната си, казват, че повечето от събратята им мигранти са мигрирали по икономически причини и се представят като сирийски бежанци.

"Ядосвам се, като срещна хора от Мароко, Пакистан и дори от Афганистан", казва Йехия Раис от Алепо, сцена на най-ожесточените боеве по време на сирийската война. Той смята, че ако на границата имаше само две или три хиляди сирийци, Гърция щеше да ги пусне да преминат.

"Те знаят, че сме истински бежанци", казва Раис.

Хиляди мигранти се опитват да стигнат до Гърция, след като на 28 февруари Турция обяви, че вече няма да се опитва да ги задържа на своя територия, както се споразумя с Брюксел през 2016 г.

Гневът на Раис срещу другите мигранти е споделян и от приятеля му Лабиб Морги.

"Няма война в Мароко, няма война в Алжир, няма война и в Пакистан. Дори в Афганистан ситуацията е по-добра, отколкото в Сирия. Ние трябваше да заминем, защото нашето правителство иска или да ни убие, или да ни изгони", казва 16-годишният Морги.

Мароканецът Бадер Абаси пък твърди, че лидерите на страната му са корумпирани и народът няма шанс да живее прилично.

"Ако Аллах даде да стигна до Европа, ще кажа, че съм от Сирия, иначе ще ме върнат обратно", казва той.

Мигрантите като Абаси имат и друга причина да се представят като сирийци. В Германия, предпочитаната от мигрантите дестинация в Европа, почти всички сирийци получават някакъв вид защита и разрешение да останат. Повече от 20 процента от афганистанците обаче биват отхвърлени като кандидати за убежище.

"Всеки иска по-добро бъдеще. Но хората, които имат страна, където да се върнат, имат лукс, за който ние не можем и да мечтаем. Със Сирия е свършено", коментира сириецът Морги, който е от северния град Идлиб.