Въоръжените сили на Перу ще поемат контрола върху защитата на ключови инфраструктурни обекти, обяви министерството на отбраната на страната на фона на продължаващите протести, довели до най-малко шест смъртни случая, информира Ройтерс. В същото време Върховният съд остави в ареста сваления президент Педро Кастильо.

Новият президент Дина Болуарте обеща да работи заедно с Конгреса по въпроса дали следващите избори могат да бъдат произведени по-рано от обявеното досега и призова към спокойствие. Тя също така заяви, че лично ще влезе във връзка с лидерите на Мексико, Колумбия, Аржентина, Бразилия и Боливия, след като свалянето и задържането на Кастильо предизвикаха дипломатическо напрежение, допълва ДПА.

От гледна точка на Перу "дипломатическите отношения с тези братски страни остават същите", каза Болуарте пред медии.

Болуарте беше вицепрезидент, преди да положи клетва като държавен глава миналата седмица, след като Кастильо се опита да разпусне Конгреса, часове преди законодателният орган да гласува импийчмънта му, а малко по-късно беше арестуван. Това доведе до бурни протести, понякога придружени с насилие, от поддръжници на Кастильо, които бяха пресрещнати от полицията със сълзотворен газ и изстрели.

Болуарте вече бе обещала да потърси начин изборите, които би трябвало да са през 2026 г., да се проведат през април 2024 година.

В столицата Лима държавните училища днес са затворени и поне един съд обяви, че ще затвори за деня, след като по сградата му бяха хвърляни камъни.

Три летища - в Апуримак, Арекипа и туристическия център Куско, остават затворени заради безредиците.

Полицията съобщи за блокади по магистралите в 13 от 24-те региона на страната.

В отговор на нарушенията министърът на отбраната Алберто Отарола заяви, че правителството ще обяви извънредно положение за магистралната система, за да гарантира невъзпрепятствания транзит. 

Въоръжените сили на страната са натоварени и със защитата на ключова инфраструктура, включително летища и ВЕЦ-ове, допълни Отарола.

Каква ще е съдбата на сваления президент

Върховният съд на Перу нареди отстраненият от власт президент на Перу Педро Кастильо да остане в ареста, отхвърляйки жалбата му срещу задържането, предадоха световните агенции и БТА.

Решението на съда може да провокира нови протести, придружени от насилие, при които граждани настояват за освобождаване на Кастильо, оставка на приемника му на поста и незабавно насрочване на избори за нов президент и Конгрес, отбелязва Асошиейтед прес.

По-късно тази седмица прокуратурата планира да поиска до три години постоянно задържане на отстранения държавен глава.

При изслушването си Кастильо заяви, че задържането му е "неоправдано и произволно" и благодари на поддръжниците си за техните "усилия и борба". 

Според съдията обаче доказателства сочат, че Кастильо е бил задържан, докато се е опитвал да достигне мексиканското посолство, за да поиска убежище, малко след като бе отстранен от власт от депутатите заради опита си да разпусне Конгреса преди той да гласува импийчмънт срещу него.