Министърът на отбраната на Перу обяви извънредно положение в цялата страна, което ще влезе в сила през следващите няколко часа и ще позволи на армията да помага на полицията в поддържането на обществената сигурност след седмица на бурни протести и пътни блокади, съобщи Ройтерс.

Протестите бяха предизвикани от свалянето на президента Педро Кастильо на 7 декември след гласуване за импийчмънт. Кастильо, ляв политик, избран през миналата година, бе арестуван, след като се опита да разпусне незаконно Конгреса на южноамериканската страна - поредната политическа криза, с която Лима се сблъсква през последните години. Досегашната вицепрезидентка Дина Болуарте положи клетва след неговото отстраняване и зае президентския пост, добавя БТА.

"Съгласихме се да обявим извънредно положение в цялата страна заради проявите на вандализъм и насилие", заяви пред репортери новоназначеният министър на отбраната Алберто Отарола.

"Това изисква мощен отговор от страна на правителството", каза той и добави, че това ще означава ограничаването на някои свободи, включително правото на събирания, неприкосновеността на дома и свободата на транзитно преминаване.

Прокуратурата днес заяви, че иска 18 месеца предварителен арест за Кастильо, който е обвинен в бунт и заговор. Върховният съд на Перу се събра, за да разгледа искането, но отложи заседанието си за утре.