Министерството на външните работи призова български граждани да не навлизат в широкия център на град Трир. Към 18,30 часа нямаме информация за пострадали български граждани в тази трагедия.

51-годишен местен жител се вряза с автомобил в пешеходна зона в центъра на най-стария град в Германия. Четирима души са загинали, сред тях дете. Има ранени, някои от които тежко.

"Настоятелно умоляваме всички наши сънародници да избягват широкия център на града, който в момента е затворен от полицията за извършване на процесуално-следствени действия", се казва в съобщението на МВнР.

По данни на органите на реда извършителят е 51-годишен германец, който е арестуван. Мотивите за действията му все още са неясни.

МВнР предостави номерата на горещата телефонна линия на полицията в град Трир: 0800 65 65 65 1

Дежурният телефон за спешни случаи в Генералното ни консулство във Франкфурт е:

+ 49 176 624 58 962

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования към семействата и близките на починалите при нападението в Трир. "От името на целия български народ изразявам най-искрени съболезнования към семействата и близките на починалите при нападението в Трир, Германия", написа Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. "Моля се и за всички пострадали", допълва той.

Такива варварски актове на насилие нямат място в Европа и отговорните извършители трябва да понесат най-тежките наказания, изтъква българският премиер.

Съболезнования изрази и външният министър Екатерина Захариева. "Шокирана съм от новината за бруталното нападение с автомобил в пешеходната зона на германския град Трир".

"Европа трябва да противодейства обединена срещу всички посегателства върху живота на невинни хора. Насилието, екстремизмът и омразата нямат място в нашите общества", заявява Захариева в профила си във Фейсбук.