Вследствие на проливни дъждове на територията на Ирландия обширни части от страната са наводнени, съобщава Ситуационният център на Министерството на външните работи (МВнР). Жълт код е обявен снощи в графствата Арма, Антрим и Даун, където редица пътища са затворени. Затворено е и шосе N1, водещо от Белфаст до Дъблин и в двете посоки близо до Нюри поради наводненията.

Скоро не се прогнозира подобряване на времето, тъй като на първи и втори ноември т.г. се очаква британските острови да бъдат връхлетени от бурята Кийран с проливни дъждове и силни ветрове в части от Англия и Уелс, като ще бъде засегната и останалата част от Великобритания. Възможни са пориви от 130 километра в час по южното крайбрежие на Англия, като се очакват от 20 до 25 мм дъжд в южните и западните райони, но потенциално повече над високите места, посочат от метеорологичната служба.

Обръща се внимание, че обстановката във вече засегнатите от наводненията райони след бурята Бабет може да се влоши.

Очакват се също наводнения на крайбрежни части и пътища в Англия и Уелс, придружени с променящи се пориви на вятъра. Възможни са щети на имущество заради летящи отломки и падащи дървета и клони.

Съветваме българските граждани да ограничат пътуванията си до засегнатите от бурята райони и предварително да се информират от графиците на съответните превозвачи за евентуални промени с транспортните услуги, се казва в съобщението.