Новият случай на отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" във Великобритания в град само на 10 км от Солсбъри, където точно преди 4 месеца бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е сигнал, че може да има още последствията от случая "Скрипал", отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Още по време на разследването през април Джон Бойд - главен научен съветник на правителството, предупреди, че все още може да има "горещи точки", заразени с веществото, въпреки че бе извършено щателно почистване на няколко подозрителни места в Солсбъри.

"Имаме работа с химикал, който не се вижда", каза тогава Бойд в отговор на един от критиците на бавното темпо на почистващите операции.

"Това вещество не "деградира" толкова бързо, колкото си мислите. Можем да приемем, че сега качествата му не са по-различни от деня, в който (отровата) е била разпръсната", добави той.

Двете нови жертви вече бяха идентифицирани като Чарли Роули, на 45 г., и неговата приятелка Доун Стърджис, на 44 г. Те пострадаха в съседния град Еймсбъри и сега са в критично състояние, след като очевидно са попаднали на една от тези "горещи точки", смятат експерти и служебни лица, занимаващи се със случая.

Помощник-комисарят по специалните операции в лондонската полиция Нийл Басу, който ръководи антитерористичното разследване, увери обществеността вчера, че няма данни двамата (Роули и Стърджис) да са посетили някои от почистваните след отравянето на Скрипал и дъщеря му места.

След като Роули и Стърджис бяха спешно отведени в болницата, полицията отцепи пет нови места, включително един дом в Еймсбъри. Приятел на двамата - 29-годишният Сам Хобсън, каза, че Стърджис се е почувствала зле в събота сутринта, а Роули - по-късно същия ден. Той бил с двамата предната вечер в Солсбъри на няколко места, намиращи се близо до площадките, които бяха отцепени по време на разследването във връзка с отравянето на Скрипал и дъщеря му през март. Едно от местата, които те посетили, бил паркът "Кралица Елизабет", където тримата взели по едно питие и се порадвали на слънцето.

Според Хобсън, Стърджис и Роули имали връзка от няколко месеца. Двамата имали деца (от предишни връзки) и били безработни.

Междувременно руският химик Вил Мирзаянов каза, че "Новичок"-ът в основата на отравянето на двамата британци този уикенд не може да е от същата партида като използвания в нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Мирзаянов разкри съществуването на този нервнопаралитичен газ. Според химика Москва е замислила този нов инцидент, за да "отклони вниманието".

"Мисля, че това е нова атака, без физическа връзка с първата", каза Мирзаянов в телефонен разговор за Франс прес.

Ако някои британски учени смятат, че "Новичок" е стабилна субстанция, която може да се запази четири месеца, това "изобщо не е вярно", добави той.

"Новичок е много податлив на влага и се разпада щом има вода", изтъкна химикът.

Пламенен противник на руския президент Владимир Путин, 83-годишният Мирзаянов смята, че отравянето на двамата британци в Еймсбъри, е предназначено "да отклони вниманието от разследването на отравянето в Солсбъри" на двамата Скрипал.

"Като взимат на прицел хора, които нямат абсолютно никаква връзка с Русия, руснаците искат да покажат, че това е вътрешен британски проблем, а не международен проблем", по-специално с приближаването на първата среща на върха на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, допълва ученият.

Мирзаянов пристигна в САЩ през 1995 г., след като работеше близо 30 години за Държавния изследователски институт за химия и органични технологии първо на СССР, а после на Русия. Мирзаянов бе този, който в началото на 90-те години за първи път разкри съществуването на "Новичок". Сега Мирзаянов живее в Принстън в САЩ.