Говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин съобщи, че са арестувани двама железопътни работници - старши майстор и помощник-майстор, за които се предполага, че са нарушили изискванията за транспортна безопасност, , предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Двамата задържани имат пряко отношение към монтирането на стрелка в новия участък на релсовия път, където стана аварията, и се смята, че именно това е причината за инцидента.
Механизмът на стрелката е бил закрепен с обикновен тримилиметров тел, който според предварителната версия на следствието се е скъсал и е станал причина за трагедията.

Говорителят на следствието посочи, че разследването на катастрофата продължава, извършват се сложни технически, химически и други експертизи, проверява се работата на изпълнители и подизпълнители на съответните дейности в метрото.

"Уверено може да се каже, че кръгът на заподозрените по това наказателно дело, разбира се, ще се разширява, тъй като и двамата задържани работници имат ръководители. Има и съответни контролиращи служби, отговарящи за безопасността на транспорта", каза Маркин.

Под наказателна отговорност ще бъдат подведени всички, които имат отношение към трагедията, независимо от постове и минали заслуги, подчерта той.

По-големи аварии в метрото в Москва и други градове