Руските власти разследват опозиционера Алексей Навални по обвинение в екстремизъм заради негово интервю в началото на тази година, в което той призовал за насилствено сваляне на правителството, съобщиха днес руски държавни медии, цитирани от ДПА и БТА.

Разследващите смятат, че в интервю от 27 април по радиостанция "Ехото на Москва" Навални е отправил директна заплаха към руския конституционен ред, съобщи държавната агенция ТАСС, цитирайки неназован източник в правоприлагащите органи.

По време на интервюто Навални обвини правителството, че не прави достатъчно за хората с ниски доходи, особено за онези без никакви официално регистрирани доходи. Навални каза тогава, че "ако те искат да оставят 60 млн. души гладни, то такова правителство трябва веднага да бъде свалено, може би дори и с насилствени средства", според стенографски запис за сайта на радиото.

Обвинение в екстремизъм се наказва в Русия с до 5 г. затвор. Навални каза днес, че обвинението е било скалъпено, за да се откаже той да се върне в Русия.

Навални, на 44 г., бе изведен от руска болница и отведен с германски самолет в Берлин през август, след като на връщане от предизборна обиколка из Сибир в самолета внезапно му призляло и припаднал. Анализи в лаборатории в Германия, Франция и Швеция констатираха, че той е бил отровен с Новичок.

"Путин, който се е затворил в бункера си, не иска аз да се върна в Русия, след като се възстановя. Затова, освен че заплашва да ме прати в затвора за измяна на родината, той е решил да включи и криминално дело срещу мене за екстремизъм", каза опозиционерът днес, цитиран от ДПА.

Междувременно Следственият комитет на Русия опроверга днес информацията в медиите за извършващо се разследване относно изказвания на блогъра Навални по "Ехото на Москва". Говорителката на комитета Светлана Петренко, цитирана от ТАСС, каза, че тази информация, разпространена от медиите, "не съответства на действителността".