Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че критикът на Кремъл Алексей Навални, на когото внезапно му прилоша по време на полет в Сибир на 20 август и бе отведен със самолет на лечение в Берлин няколко дни по-късно, може да е бил отровен в Германия или в самолета за Берлин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кръвни проби от 44-годишния Навални потвърдиха наличието на нервнопаралитичното бойно отровно вещество Новичок, обяви след това световната Организация за забрана на химическите оръжия.

Отравянето на руския опозиционер влоши отношенията между Русия и Запада, който използва случая, за да наложи санкции срещу високопоставени руски официални лица от обкръжението на президента Владимир Путин, посочва Ройтерс.

"Ние имаме всички основания да смятаме, че онова, което се случи с (Навални) с оглед на проникването на бойното отровно вещество Новичок в неговия организъм, може да е станало в Германия или в самолета, на който го качиха и отведоха в (берлинската) клиника "Шарите", отбеляза руският външен министър, цитиран от ТАСС, на пресконференция с руски и чуждестранни медии по актуални международни въпроси, предавана по интернет.

"Възникват въпроси какви хора, освен лекари, е имало на борда на този самолет", продължи Лавров. "За това също е интересно да поговорим, но то касае не толкова медицински въпроси, колкото въпроси, свързани с това кой може да има отношение към тази история извън непосредствено лекарските кръгове", добави той.

Лансирането на Запад на все нови и нови версии за "отравянето" на Навални, при едновременния отказ да бъдат предоставени резултатите от анализите на състоянието му, при исканията към Москва да заведе наказателно дело, което според националното законодателство е невъзможно при липсата на улики, а също и обявяването на санкции срещу нея заради отказа й да повярва на думи - всичко това напомня цирк, посочи шефът на руската дипломация.

Той нарече неприемливо поведението на Германия, която "отказва да покаже резултатите от своите изследвания и при това обвинява (Русия) във всички смъртни грехове".

"Заедно с Франция, Берлин стана... главен инициатор на обсъждането в ЕС и НАТО на въпроса за въвеждането на санкции срещу Руската федерация заради деяние, което по никакъв начин и от никого не е доказано като нещо, извършено на територията на Руската федерация", отбеляза Лавров. Той обаче не подкрепи своите съмнения в западната версия с доказателства.

Навални бе лекуван в берлинската болница "Шарите" в продължение на 32 дни, преди да бъде изписан през септември.

Лавров каза, че Москва скоро ще обяви контрамерки срещу високопоставени френски и германски официални лица заради санкциите, свързани с отравянето.

"Доколкото санкциите на Европейския съюз във връзка с Навални засягат пряко ръководни служители от администрацията на президента на Русия, нашите ответни санкции ще бъдат огледални", посочи Лавров.

Той уточни, че мерките ще бъдат насочени срещу ръководни служители в администрациите на лидерите на Франция и Германия.

Русия отрича всякаква причастност към отравянето на Навални, който сега се възстановява в Германия.

Ройтерс припомня, че следи от Новичок бяха открити и при нашумялото отравяне във Великобритания през 2018 г. на руския двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

Руският министър на външните работи отговори и на спекулациите за евентуално присъствие на турски миротворци в Нагорни Карабах. Той беше категоричен, че в района на конфликта ще бъдат разположени единствено руски миротворци.

Турски военни ще има само в центъра за контрол на примирието на територията на Азербайджан, където ще си сътрудничат с руските си колеги.

Лавров коментира и президентските избори в Съединените щати, като подчерта, че Русия ще поздрави победителя след обявяването на официалните резултати. Той допълни, че не очаква промяна в курса на Вашингтон спрямо Москва при евентуална победа на Джо Байдън.