Руското министерство на отбраната призна, че украински войски са се "вклинили" в дълбочина в руската отбрана в Херсонска област.

"С превъзхождащи танкови части в посока Золотая Балка, Александровка, врагът успя да пробие нашата отбрана. Подразделенията на руските войски са заели предварително подготвена отбранителна линия и продължават да нанасят масирани огневи удари по противника", заявиха от руското министерство на отбраната.

Преди това бе съобщено, че украинските сили са отвоювали днес селища по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна, а руските сили са били принудени да отстъпят територии по втори голям фронт само дни след като обявиха анексирането им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мащабите на украинския напредък засега не са потвърдени, а Киев запазва почти пълно мълчание за ситуацията в района. Руски военни блогъри обаче съобщиха за украинско танково настъпление на десетки километри навътре в територията по западния бряг на реката.

В един от редките случаи, в които украински представител се изказва за ситуацията на терен, Антон Герашченко, съветник на вътрешното министерство, качи в интернет видео на украински войник, развяващ националното знаме в село Золотая Балка в Херсонска област.

Роб Лий, старши изследовател в мозъчния тръст Институт за изследване на външната политика, цитира руски блогъри, които казват, че руските сили са се изтеглили до Дудчани - друго село в Херсонска област, което е на 40 км надолу по течението от мястото, където за последно са се сражавали с украинските войски ден по-рано.

Украинската контраофанзива по течението на река Днепър може да хване в капан хиляди руски войници, отрязани от снабдителните си линии. Реката е много широка, а Украйна вече е разрушила основните мостове по нея.

Украинското оперативно командване "Юг" в сутрешната си сводка днес не коментира в детайли ситуацията в северната част на Херсонска област, а се ограничи до съобщението, че има частични успехи, предаде Би Би Си.

Украинските военни молят също така украинските интернет платформи и потребители да не публикуват никаква информация за хода на контраофанзивата, дори ако тя постъпва от надеждни източници.

Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви днес, че ще изпрати трима от своите непълнолетни синове да се бият в Украйна няколко дни след като разкритикува руското военно командване и призова за използване на ядрени оръжия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Внуците на първия президент на Чеченската република, героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров - Ахмат, Ели и Адам са съответно на 16,15 и 14 години, но военната им подготовка е започнала вече отдавна, едва ли не от юношеските им години. Не е достатъчно просто да умееш да стреляш. Своите навици Ахмат, Ели и Адам са готови да приложат в зоната на специалната военна операция, изобщо не се шегувам. Дойде време (за тях) да блеснат в истинска битка и мога само да поздравя тяхната решителност. Скоро те ще отидат на фронтовата линия и ще се окажат в най-трудните зони на линията на съприкосновение", написа чеченският лидер в профила си в Телеграм за синовете си.