Терористи се готвят за инсценировка "на използване на химическо оръжие" от сирийските войски срещу мирното население в Сирия. Това съобщи днес говорителят на руското министерство на отбраната, генерал-майор Игор Конашенков.

"По информация, потвърдена едновременно от няколко независими източника, действащата терористична групировка Хаят Тахрир аш Шам (наричала се до миналата година Джебхат ан Нусра) осъществява подготовка за поредна провокация на използване на химическо оръжие" от сирийските правителствени сили срещу мирно население в провинция Идлиб", каза той, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му за инсценировката на "химическата атака" в град Джиср аш Шугур в провинция Идлиб на бойците на Хаят Тахрир аш Шам са били доставени осем контейнера хлор, които след предаването им на бойците от групировката Хизб ат Туркестан ал Ислами са били откарани в село Халюз на няколко километра от Джиср аш Шугур.

"Също така в района на Джис аш Шугур е пристигнала специална група от подготвени бойци, преминала обучение за справяне с отровни вещества под ръководството на специалисти от британската частна военна компания "Олива", твърди Конашенков. Той каза, че на въпросните бойци е била възложена задачата да имитират спасяване на пострадали от химическо оръжие, облечени в дрехите на служители на организацията "Белите каски".

Конашенков каза, че инсценировка, при която ще се твърди, че сирийските сили са използвали химическо оръжие срещу мирно население, ще послужи за повод за ракетни удари на Запада и САЩ по Сирия. Конашенков твърди, че реализацията на този план ставала с активното участие на британските специални служби.

"Осъществяването на тази провокация с активното участие на британските специални служби ще послужи за пореден повод за нанасяне от страна на САЩ, Великобритания и Франция на ракетно-авиационен удар по държавни и икономически обекти в Сирия", каза Конашенков.

Той уточни, че за тази цел в Персийския залив преди няколко дни е дошъл ескадреният миненосец Съливанс на американските военноморски сили с 56 крилати ракети на борда, а във военновъздушната база Ел Уейд в Катар са предислоцирани стратегически бомбардировачи В-1В на военновъздушните сили на САЩ с 24 крилати ракети въздух-земя AGM158 JASSM.

Предложената от турския президент Реджеп Тайип Ердоган четиристранна среща на върха за Сирия няма да се състои през септември, съобщи междувременно източник от Елисейския дворец, цитиран от ДПА.

Ердоган обяви миналия месец, че на 7 септември се планира да се състои среща на върха за Сирия с участието на Франция, Германия и Русия.

Източникът от Елисейския дворец обаче посочи, че лидерите на четирите държави са решили, че "все още е твърде рано да се състои подобно заседание на ниво среща на върха". Представители на четирите страни ще се срещнат през септември в Истанбул, но на дипломатическо ниво, добави той.

Франция иска гаранции за прекратяване на огъня и за това, че политическите реформи ще бъдат на дневен ред преди да се ангажира с каквито и да било срещи на върха, каза още представителят на Елисейския дворец.