Руската армия представи тактико-техническите характеристики на новата си ракета 9М729. Намерението на Москва е да опровергае твърденията на САЩ, че това оръжие нарушава важния Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., който урежда въпросите за ядреното въоръжение на двете страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На среща днес с чуждестранни военни аташета руската армия настоя, че крилатата ракета 9М729 отговаря на ограниченията, въведени с подписания през 1987 г. договор между Москва и Вашингтон.

Генерал-лейтенант Михаил Матвеевски, началникът на ракетните войски и артилерията на руската армия, заяви на днешната среща, че новата ракета има максимален обсег от едва 480 км, тоест по-малко от предвидения в договора пределен обсег.

Неотдавна САЩ обявиха намерението си да излязат от договора и обвиниха Русия, че новата й ракета е създадена в нарушение на документа. Договорът забранява да се произвеждат, изпитват и разполагат крилати и балистични ракети с наземно базиране, чийто обсег е между 500 и 5500 км. Вашингтон обяви, че ще преустанови задълженията си по споразумението, ако Русия не започне да изпълнява своите в срок до 2 февруари.

Русия призна съществуването на нова система крилати ракети, която накара Вашингтон да заяви, че ще излезе от договора, но отрича да го е нарушавала, казаха в понеделник американски официални лица и дипломати от НАТО, цитирани от Ройтерс.

На същата среща, която беше организирана като съвместен брифинг на руското министерство на външните работи и на отбраната за аташетата, както и за местните и чуждестранните журналисти, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия се надява разясненията, които дава за крилатата ракета 9М729, да дадат още един шанс за диалог със САЩ така, че да бъде запазен Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, предаде ТАСС.

"Договорът трябва да бъде съхранен. Изборът е на САЩ", заяви дипломатът.

Ще бъде ли запазен договорът

На състоялите се този месец в Женева консултации по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) Русия е предложила на САЩ да се проведе отделна среща по този въпрос в рамките на планираното в швейцарския град съвещание на "ядрената петорка", каза говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Ракетата беше представена пред дипломати и журналисти

Снимка: AP/БТА

"Дневният ред на този планов форум е много по-широк от проблематиката на ДЛРСМО, там ще се обсъждат най-различни въпроси с акцент върху неразпространението на ядреното оръжие. Отчитайки обаче особената актуалност на положението именно около ДЛРСМО, руската страна е открита да се премине към отделен разговор с американците именно по тази тема, - подчерта Захарова. - Нещо повече, в Женева руската страна два пъти предложи на (заместник-държавния секретар по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа) Томсън да бъде предвидена в Пекин специална двустранна среща по този договор, но конкретен отговор не получихме."

Русия отрича ракетата да нарушава договора

Снимка: AP/БТА

Какво смятат в Берлин

Германският външен министър Хайко Маас каза днес, че е обсъдил с Русия бъдещето на един от ключовите договори, ограничаващ надпреварата във въоръжаването, отнасящ се до ракетите със среден и малък обсег, и ясно е заявил, че очаква Москва да престане да го нарушава, за да може той да има шанс да оцелее, предаде Ройтерс.

"Говорих с моя руски колега за това и му казах, че разчитаме, че Русия ще коригира своите нарушения на договора и ще премахне своите крилати ракети, за да може този договор да има шанс", каза Маас.