Анонимни източници от американското разузнаване споделиха вчера пред CNBC, че руска ракета с ядрен двигател е паднала в Баренцово море, северно от Норвегия. Според американците всички извършени тестове на оръжието са неуспешни, като при последния опит ракетата е паднала в морето, а руснаците се опитват да я извадят, използвайки три кораба с оборудване за работа с радиоактивни вещества.

Вижте какво знаем за руската ракета с ядрен двигател >> >> >>

CNBС твърди, че операцията по изваждането най-вероятно няма да е успешна, позовавайки се на ядрения експерт Ханс Кристънсън, който е припомнил пред телевизията, че руснаците не са успели да вдигнат сами подводницата "Курск" и са поискали помощ от холандците.

"За разлика от американската телевизия не разполагам с такава информация. Препоръчвам ви да потърсите нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната", коментира новината за авариралата ракета президентският прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от "Комсомолская правда".

Според руските медии има противоречие в думите на американските "експерти", тъй като в интернет има публикувани видеа с успешни тестове на ядрената ракета.

Новината за падналата руска ракета идва в момент, в който край Москва се провежда най-голямото оръжейното изложение за руска бойна техника "Армия-2018", напомня Лента.ру.

По този повод военния експерт Игор Коротченко коментира пред РИА Новости, че става дума за специална постановка, "зад която стоят структурите на Пентагона, провеждащи информационни операции в киберпространството".

Руските медии пишат, че освен анонимни източници, американските журналисти са цитирали "интернет потребители", според които "руски кораби маневрирали необичайно край архипелаг Нова земя".

Россия 24 обобщава, заявявайки иронично, че руската ракета е била "потопена" от американски журналисти.

"Нека бъдем честни. Ако Министерството на отбраната наистина загуби ракета - никой няма да каже това. Но такава е и практиката в САЩ, тъй като те са мълчали с десетилетия относно техните инциденти с ядрено оръжие, включително относно изгубването на атомни бомби", заявява бившият заместник главен конструктор на Росатом пред Правда.ру.