Държавната дума заяви днес, че "не вижда основания" руската делегация да се върне този месец в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Парламентът предложи на правителството да не подновява тази година и плащането на вноски в бюджета на Съвета на Европа. Решението бе взето единодушно, съобщи ТАСС.

"Вземайки това решение, действаме в интерес на нашите граждани и на руската държава", се подчертава в изявлението "За ситуацията около руското участие в ПАСЕ".

Лидерът на Либералдемократическата партия (ЛДПР) Владимир Жириновски и лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов предложиха не само да не се изпрати руска делегация на сесията на ПАСЕ, но и да повдигнат въпроса за оттеглянето на Русия от Съвета на Европа.

"Ние напълно подкрепяме решението да не изпращаме делегация на сесията на ПАСЕ през 2019 г., но сме готови да продължим нататък, като повдигнем въпроса за оттеглянето от Съвета на Европа в бъдеще", заяви Жириновски на пленарната сесия в четвъртък, цитиран от ТАСС. Той добави, че Либералдемократическата партия "говори за това още от миналия век". "Не е нужно да плащате за членски внос, когато има такива стандарти, които пречат на нормалната работа", каза лидерът на Либералдемократическата партия.

След анексирането на Крим от Москва през 2014 г. ПАСЕ, в която влизат над 300 представители на 47 страни, санкционира Русия, като лиши нейните парламентаристи от право на глас. В отговор Москва спря да изпраща свои делегати в ПАСЕ, а от 2017 г. не плаща и годишната си вноска от 33 милиона евро в бюджета на Съвета.

Държавната дума обвини днес ПАСЕ, че с тези санкции грубо е нарушила правата на Русия като членка на Съвета на Европа. "Проточилата се антируска кампания фактически замрази взаимодействието на Русия със Съвета на Европа по парламентарна линия, а самата асамблея, нарушила основите на парламентаризма, се озова в дълбока системна криза", твърдят руските депутати.

Над половината съдии от Европейския съд по правата на човека например "са избрани от ПАСЕ без участието на руски представители, което поставя под въпрос легитимността на решенията на ЕСПЧ спрямо Русия", посочва Държавната дума. Подобна е и ситуацията с други институции на Съвета на Европа.