Турция не подкрепя натиска със санкции върху Русия и няма да застане на страната на държавите, които въвеждат ограничения срещу Русия. Това заяви днес председателят на комисията по международни въпроси в турския парламент Волкан Бозкър на съвместно заседание на комисиите по външна политика на Държавната дума и на Великото национално събрание на Турция, предаде ТАСС.

"Съвсем искрено и откровено искам да подчертая, че Турция не е заставала на страната на тези страни, които въведоха санкции спрямо Руската федерация, и занапред няма да прави това. Приятелството между Турция и Русия - това е истинско приятелство", изтъкна той.

Бозкър обърна внимание, че в сегашния период междудържавното партньорство между Русия и Турция се намира на достатъчно високо равнище.

"Аз давам като пример руско-турските отношения пред представители на други чужди държави, посочвайки, че това са две страни, които толкова са воювали помежду си, преживели са сложен период на взаимоотношения. Техните отношения сега се намират в подем", казва още Бозкър.

Председателят на комитета по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцкий заяви от своя страна, че руско-турското сътрудничество може да стане сериозен фактор за стабилизация на икономиките и националните валути и на двете страни.

На заседанието са били обсъдени също ситуацията в Ирак и намирането на изход от сирийската криза.