Руското министерство на правосъдието добави днес Михаил Касянов, който беше първият руски премиер при управлението на президента Владимир Путин, но по-късно стана негов опонент, към списъка с "чуждестранни агенти", предаде Асошиейтед прес.

Руските закони позволяват лица и организации, получаващи пари или подкрепа от чужбина, да бъдат категоризирани като чуждестранни агенти - квалификация, която носи негативен смисъл и може да увреди репутацията на включените в този списък.

Законът, който беше широко използван срещу опозиционни фигури и независими медии, изисква също материалите, публикувани от подобно лице, да носят ясно обозначение, че авторът им е "чуждестранен агент".

На сайта на министерството се посочва, че Касянов "е участвал в създаването и разпространението на съобщения и материали на чуждестранни агенти сред неограничен кръг хора, разпространявайки фалшива информация за решенията, вземани от държавните органи на Руската федерация и провежданата от тях политика" и "се е противопоставял на специалната военна операция в Украйна".

Касянов стана премиер през 2000 г., след като Путин беше избран за президент, и остана на поста си до 2004 г., когато беше уволнен. Той предприе някои икономически реформи, сред които въвеждането на плосък подоходен данък.

Касянов стана видна опозиционна фигура, след като напусна поста си и се опита да се кандидатира за президент през 2008 г., но кандидатурата му беше отхвърлена от националната избирателна комисия, посочва АП.

По-късно той изчезна от публичното пространство, след като руската опозиция беше отслабена в резултат на арести и преследвания. След като Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., Касянов напусна страната и се смята, че сега живее в Латвия.