Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) съобщи днес, че Северна Корея разработва нов тип двигатели с висока тяга за балистични ракети и че руска правителствена делегация е пристигнала в Пхенян за преговори за търговско и научно сътрудничество.

Делегацията, водена от руския министър на природните ресурси Александър Козлов, е пристигнала вчера, за да участва в 10-ото заседание на Комитета за сътрудничество в областта на търговията, икономиката, науката и технологиите между двете страни, съобщава КЦТА. Служители на работно ниво от двете страни обсъждаха сериозно "практически въпроси за осъществяване на сътрудничество в различни области, които да бъдат отразени в протокола от срещата", се казва в статия на английски език, публикувана от севернокорейската информационна агенция, цитирана от Ройтерс и Йонхап, на които пък се позова БТА.

Посещението на делегацията идва в момент, когато Пхенян се стреми да засили военното сътрудничество с Русия след срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин на 13 септември във Владивосток.

Козлов заяви, че Русия иска да развие "съществено сътрудничество" със Северна Корея, основавайки се на споразуменията, подписани от двамата лидери. Той също така благодари на Северна Корея за "пълната ѝ подкрепа" за Русия по регионални и международни въпроси.

В същото време от Пхенян дойде съобщението, че "ракетната промишленост на КНДР е разработила нов тип високоякостни твърдогоривни двигатели за балистични ракети със среден обсег на действие, които отново са от важно стратегическо значение, и успешно е провела първите наземни реактивни изпитания на двигателите на първата и втората степен съответно на 11 и 14 ноември". За военната разработка също пише на английски език КЦТА.

Преди седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в Сеул, че Русия предоставя "технологии и подкрепа" за военните програми на Северна Корея. Вчера пък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че държавите членки на ООН, които налагат примирието след Корейската война, са обезпокоени, че Китай и Русия помагат на Северна Корея да разшири военния си потенциал. С това те позволяват на Пхенян да заобикаля санкциите на международната организация.

Остин говори на среща в Сеул с министрите на отбраната и представители на 17-те държави, които влизат в състава на Командването на Обединените нации (U.N. Command). Ръководеното от САЩ Командване на ООН (КООН) е съставено от многонационални военни сили и надзирава силно укрепената демилитаризирана зона (ДМЗ) между двете Кореи, които формално все още са в състояние на война.