Русия даде ултиматум на Алексей Навални да се върне от Германия до днес, 29 декември, в противен случай го чака затвор, предаде Ройтерс.

Федералната служба за изпълнение на наказанията обвини днес Навални, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, което казва, че е политически мотивирано.

"Получилото условна присъда лице не изпълнява възложените му от съда задължения и избягва контрола на инспекцията по изпълнение на наказанията", се казва в съобщението.

Вчера на Навални е изпратена призовка да се яви в инспекцията, защото в противен случай, съгласно руския наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна.

В съобщението не се посочва краен срок, в който Навални да направи това. Опозиционерът обаче публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до днес в 9 часа да се яви в службата в Москва.

Навални бе откаран през август за лечение в берлинската болница "Шарите". Германия и други западни държави казват, че срещу него е извършено покушение с нервнопаралитично вещество. Русия казва, че не е виждала доказателства той да е бил отравян и отрече да е замесена по какъвто и да било начин.