Руските власти освободиха от ареста активистката Любов Собол близка до опозиционния лидер Алексей Навални, която беше задържана преди повече от 48 часа, съобщиха световните агенции.

Собол публикува видеозапис в Туитър, на който е на улица в руската столица.

"Напълно невинна съм", заяви 33-годишната адвокатка пред телевизия "Дожд". "Смятам, че това обвинение срещу мен е отмъщение срещу Навални, колкото и абсурдно да звучи, отмъщение за факта, че оживя, след като беше отровен с химическо оръжие, отмъщение за дейността му срещу корупцията", добави тя, цитирана от Франс прес.

Собол беше арестувана в петък, дни след като Навални съобщи, че се е обадил на един от предполагаемите участници в опита за отравянето си, отбелязва ДПА

По-късно Собол позвънила на вратата на същия предполагаем служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

Според руските власти тя е следствена за заплахи и нарушаване на неприкосновеността на жилището. Твърди се, че тя е проникнала в жилището на възрастна жена, обвинение, което Собол отрича.

По повдигнатите обвинения тя може да получи присъда до две години затвор, отбелязва Асошиейтед прес, като припомня, че ФСС определи записа от обаждането на Навални като фалшификация.