Молдовските разузнавателни служби съобщиха днес, че са открили "дестабилизиращи" дейности след изказване на украинския президент Володимир Зеленски, че е засечен руски план, насочен срещу тази бивша съветска република, предадоха Франс прес и БТА.

"Въз основа на информация, представена от нашия украински партньор и вътрешни данни, потвърждаваме, че сме идентифицирали дейности, насочени към отслабване и дестабилизиране на Молдова", пишат молдовските разузнавателни служби СИС (SIS) в изявление.

"На този етап не можем да дадем повече подробности поради риск от компрометиране" на предприетите мерки за "изясняване" на случилото се, се добавя в изявлението.

"Нашите институции работят, за да гарантират сигурността на страната и използват цялата информация от нашите партньори, за да предвиждат и предотвратяват подобни опити", реагира проевропейският президент на Молдова Мая Санду.

По време на посещение в Брюксел украинският държавен глава каза, че е "засечен план за унищожаването на Молдова, план, който е бил в ръцете на руските разузнавателни служби".

"Този план разкри кой, кога и как да нанесе фатален удар на молдовската демокрация", уточни Зеленски. "Не знам дали наистина Москва е дала заповед това да бъде изпълнено, но във всеки случай... този план беше много подобен на плана, който те се опитаха да приложат срещу Украйна".

Молдова, малка страна с 2,6 милиона жители, съседна на Украйна и от края на юни 2022 г. кандидатка за влизане в ЕС, е заплашена военно от Русия с присъствието на руски войници на нейна територия, в проруския отцепнически регион Приднестровие.

Мая Санду наскоро обвини Русия, че стои зад трафика на хора, оръжия, стоки и финансирането на антиправителствени демонстрации, отбелязва АФП.