Председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Марчел Чолаку заяви снощи пред телевизия "Ромъния ТеВе" (Romania TV), че би искал Румъния да се обедини с Република Молдова. Чолаку каза, че това е "най-краткият" път за присъединяване на Молдова към Европейския съюз.

"Най-уязвимата държава от напълно неоправдания конфликт в Украйна е Република Молдова. Трябва да решим... Дали ще позволим на Република Молдова рано или късно да се върне към съветското влияние? (...) Присъединяването на Молдова към Европейския съюз ще отнеме най-малко 10 години... Или имате по-краткия вариант, при който Румъния се обединява с Република Молдова и Република Молдова се обединява с Румъния", каза председателят на долната камара на румънския парламент пред RTV.

В този контекст Марчел Чолаку, който се очаква да стане следващият румънски премиер съгласно коалиционното споразумение за ротация на министър-председателите, заяви, че предпочита по-краткия вариант.

"Определено бих искал по-краткия вариант, а именно Румъния да се обедини с Република Молдова (...) Не можеш да оставиш една страна отново жертва на Русия (...). Съдбата на румънците в Република Молдова трябва да бъде същата, като тази на румънците в Румъния - ЕС и НАТО. Разбирам, че в момента много румънци искат да се обединят с Република Молдова (...) Определено трябва да се проведе референдум и в двете страни. Тоест, трябва да се върви по нормален път, не се правят съюзи с оръжие в ръка", каза Марчел Чолаку.

Според резултатите от проучване на общественото мнение, оповестени вчера, повечето граждани на Молдова са против обединение с Румъния, информира ТАСС. Само около една трета от населението на Молдова подкрепя идеята за обединение с Румъния, показват резултатите от анкета на изследователския център СиБиЕс-Рисърч (CBS-Research) по поръчка на Института за обществена политика на Молдова.

Ако следващата неделя се произведе референдум по въпроса за присъединяване на Молдова към Румъния, това предложение ще бъде подкрепено от 35,1 процента от молдовците. В същото време 47,4 процента от запитаните смятат, че страната трябва да остане независима. Други 17,5 процента от гражданите нямат мнение по въпроса, съобщиха вчера авторите на проучването на пресконференция в Кишинев.

Анкетата е проведена през ноември сред представителна извадка от 1132 души, като допустимата грешка е три процента.

Тази година парламентите на Молдова и Румъния проведоха за първи път съвместно заседание, а правителствата на двете страни са се срещали многократно. Създадени са съвместни комисии и работни групи в много области, отбелязва ТАСС.