Молдова затвори за няколко часа въздушното си пространство по причини, свързани с националната сигурност. 

"Уважаеми пътници, към този момент въздушното пространство на Република Молдова е затворено, очакваме възобновяването на полетите. Уважаеми пътници, тези, които са на летището, на борда или са планирали да летят днес, моля запазете спокойствие и следвайте информационните страници на летището", бе съобщено във Facebook страницата на компанията Air Moldova. 

Службата за гражданска авиация на Молдова пък съобщи, че в 11:24 ч. е издадено предупреждение към пилотите, с което ги информира за затварянето на въздушното пространство на страната, "за да се гарантира безопасността на полетите на граждански самолети", съобщи Ройтерс. Въздушното пространство бе отворено отново в 14:47 ч., а други официални подробности не бяха съобщени. Очаква се съобщение на Гражданската въздухоплавателна служба и на Министерството на отбраната.

Затварянето на въздушното пространство става часове след като президентът Мая Санду заяви, че Русия подготвя преврат в страната. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пък каза, преди началото на заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, че Молдова е под все по-силен руски натиск в навечерието на насрочената за юни среща в Кишинев на Европейската политическа общност (страните от ЕС и техните политически съюзници). 

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му е разкрила план на руското разузнаване "за унищожаването на Молдова", а няколко дни след това молдовското правителство подаде оставка. 

Също миналата седмица Кишинев съобщи за руска ракета, преминала през въздушното пространство на Молдова по време на атака срещу Украйна. Заради ракетата, за която се твърди, че е изстреляна от кораб в Черно море, на руския посланик в Кишинев беше връчена протестна нота.