Новото гръцко консервативно правителство обеща да забрани пушенето в затворени обществени помещения, с което ще приложи закон, влязъл в сила преди десет години, пише вестник "Катимерини".

Правителството на Кириакос Мицотакис, който е изявен противник на пушенето, се надява, че глобите и решимостта на властите ще дадат резултат, след като подобни опити за спазване на забраната завършиха с неуспех.

Кампанията ще се фокусира преди всичко на пушенето в обществените сгради като парламента, министерствата, болниците, училищата и други публични места.

Властите планират да извършват проверки на място, за да изпратят послание за нулева толерантост. Същевременно правителството разглежда правни възможности, които да дадат право на редовните полицаи да извършват внезапни проверки в баровете, кафенетата и ресторантите.

Досега тези проверки бяха извършвани от общинската полиция, местните власти и здравните инспектори.

Ще бъде създадена и онлайн платформа, чрез която гражданите ще могат по-лесно да изпращат жалби, ще се въведе и телефонна линия за подаване на сигнали за нарушения.

Властите планират и да започнат кампания за опасностите от активното и от пасивното пушене.

От всички страни в ЕС гърците най-много са изложени на пасивно пушене.

Преди време зам.-министърът на здравеопазването в правителството на Алексис Ципрас - Павлос Полакис, ядоса ресорния еврокомисар Витенис Андриукайтис. Представителят на Литва в ЕК реагира остро срещу мирис на тютюн в сграда на здравното министерство в Атина и обвини домакина си в нарушаване на забраната.