България заема престижното второ място в топ 10 на "най-пушещите" страни в Европа, показват последните данни на tobaccoatlas.org. Страната ни е изпреварена само от Сърбия, където се пуши повече.

Прави впечатление, че в десетката всички страни са от Източна Европа, членове на бившия соцлагер с едно изключение- Гърция.

Ето и класацията:

1. Сърбия

На глава от население в Сърбия всяка година се падат по 2861 изпушени цигари. Според местната статистика, 33% от сърбите, независимо от пол и възраст, пушат. Правителството въведе строги мерки за да ограничи това още през 2010 година, но ефектът явно е незначителен.

2. България

Разликата ни със Сърбия е незначителна- у нас на година всеки българин "изпушва"2822 цигари. Забранихме тютюнопушенето в заведения и на обществени места, но оставаме лидери в негативната класация.

3. Гърция

Единственото изключение, страната не е от бившия соцлагер. Всеки грък изпушва на година по 2795 цигари, показва статистиката. Правителството е приело няколко закона срещу тютюнопушенето, но ефектът е малък. Според международни организации, законите в страната просто не се спазват.

4. Русия

Потреблението на цигари на глава от населението годишно е 2786 броя. През 2013 година е забранено тютюнопушенето в обществени места, но не цялостно. Предвидени са мерки за кампания, показваща вредата от този навик, но резултатът засега не е ясен.

5. Молдова

Всеки жител на държавата "изпушва" по 2479 цигари годишно. Тютюнопушенето е забранено със закон в закрити публични помещения, както и на открити площи към училища и болници.

6. Украйна

2401 цигари се падат на всеки жител на страната за една година. Днес тук вече е прието изцяло европейското законодателство, но както се вижда, това не дава особени резултати.

7. Словения

Потребление на цигари на глава от населението-2369 броя. Статистиката в страната показва намаление на пушачите през последните две години, като и тук действа европейското законодателство срещу цигари.

8. Босна и Херцеговина

Още една балканска държава в Топ 10. Потребление на глава от населението - 2278 броя за година.

9. Беларус

В бившата съветска република потреблението на цигари на глава от населението е 2266 броя. И тук статистиката отбелязва намаляване на пушачите, но въпреки това страната остава в класацията.

10. Черна гора

С Черна гора Балканите стават най-пушещия район в Европа. В страната средно на глава от населението се падат по 2157 изпушени цигари. Според властите, пушачите тук са предимно хора с ниски доходи.