Единственият син на директора на руската компания "Роснефт" Игор Сечин - Иван, е починал в началото на февруари, но смъртта му не е била публично обявена и за нея става ясно едва днес, съобщават руски опозиционни Телеграм-канали и медии, като "Зеркало" и ВЧК-ОГПУ, както и беларуският "Некста лайф".

Игор Сечин е от близкото обкръжение на Владимир Путин. Версията за смъртта на 35-годишния му наследник е "откъсване на тромб".

Младият мъж също е работил в компанията, оглавявана от баща му. Той е заемал ръководна длъжност от 2014 г. и е бил с фирмена охрана. Последно е бил първи зам.-директор на департамента за съвместни проекти на шелфовете.

По информация на канала ВЧК-ОГПУ Сечин-син е издъхнал още на 5 февруари, но смъртта му не е публично оповестена.

Дори в документите на починалия той не фигурира със собственото си име, а е записан като Евгени Анатолиевич Панин.

Около 4.30 през нощта на 5 февруари Иван Сечин се е оплакал, че му е лошо и се задъхва. По свидетелство на съпругата му преди да загуби съзнание казал, че има от болки, като решил, че е нещо, свързано с бъбреците. Охраната била изпратена до аптеката, за да купи съответния медикамент. Жената на Сечин влязла в банята, за да налее вода и да може съпругът й да глътне лекарството, а когато се върнала в стаята, той вече лежал без да мърда.

Според публикациите на ВЧК-ОГПУ мъжът паднал и загубил съзнание. Охраната му го пренесла на пода и се опитала да окаже първа помощ с реанимационни действия. Случката се разиграла в затворен комплекс "Европа - 1" на улица "Изумрудна" в Красногорск. Охранител на Иван Сечин повикал "Спешна помощ", но не уточнил номера на сградата, където се намирало семейното жилище.

Именно неточност при подаването на адреса станала причината медицинският екип да обикаля с линейката поне два часа из района, като пристигнал в дома на Сечин чак около 6 часа сутринта. При пристигането си лекарите само констатирали смъртта му. По данни на близките на 35-годишния наследник на шефа на "Роснефт", той е имал единствено хипертония. Медиците заключили, че става дума за откъснал се тромб. Това е и официалната версия за смъртта на младия мъж.

Според руските информационни канали бащата Игор Сечин е забранил всякакво официално разследване от страна на Следствения комитет на Русия и от Федералната служба за безопасност. Възложил проверката само и единствено на Службата за безопасност на компанията "Роснефт". Разследването, свързано със смъртта на сина му, е дълбоко засекретено, твърдят опозиционните медии в Русия.

Официалните държавни медии до този момент не са съобщили за смъртта на Сечин-син.

"Роснефт" е най-голямата петролна компания в Русия. Приходите й за миналата година са нараснали с 1,3% до 9,16 трилиона рубли. Преди да постъпи в нея Иван Сечин, който на 3 януари е навършил 35 г., е бил на работа в "Газпромбанк". Преди две години е декларирал доходи в размер на близо 62 милиона рубли. През повечето време живеел в Подмосковието в сгради, принадлежащи на компанията, обозначени само с инициалите РФ.

Така черната серия сред руския бизнес елит, който губи живота си в Русия и зад граница, не спира.

Само през 2023 г. внезапно почина вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев. Заключението на лекарите беше инфаркт. На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен обесен в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство.

На 24 март 2022 г. Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. За тази смърт версията беше убийство и последвало самоубийство.

На 18 април 2022 г. Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата и дъщеря си. На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени.

Месец по-късно, на 23 юни 2023 г. 28-годишната Кристина Байкова, вицепрезидент на руската "Локо-Банка", пък загина след мистериозно падане от прозореца на апартамента си на 11-ия етаж в Москва.

На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

А през миналата есен, на 24 октомври 2023 г. председателят на управителния съвет на руската компания "Лукойл" Владимир Некрасов почина от остра сърдечна недостатъчност.