Вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев е починал внезапно. Според предварителното заключение на лекарите смъртта е настъпила в резултат на инфаркт", съобщиха от пресслужбата на банката.

Преди кончината си 42-годишният Васев е отговарял за частните клиенти и собствеността на "Сбербанк" през последните 12 години, а от декември 2020 г. е назначен на поста вицепрезидент. През 2022 г. оглави звеното за развитие на бизнес модели и отговаря за новия функционален блок на банката за развитие на B2C

"Николай беше страстен професионалист в своята област, мил, весел и симпатичен човек, душата на своя екип, надежден приятел на много колеги и бизнес партньори. Ръководството и колегите на банката скърбят за преждевременната кончина и изказват дълбоки съболезнования на семейството и близките на Николай Васев", се казва в съобщението. "Благодаря на Николай за неговите силни резултати и принос към развитието на жилищната екосистема на "Сбербанк".

През последната година Николай Васев е отговарял за новия функционален блок на банката за развитие на B2C потребителските кредити.

Европейският съюз наложи строги санкции на "Сбербанк" през лятото на 2022 г. в отговор на войната на Русия срещу Украйна. Под натиска на западните санкции руските банки съобщиха, че печалбите им са се сринали с над 90 процента през миналата година.

Няколко руски политици, бизнес лидери и водещи финансисти починаха от предполагаеми инфаркти или самоубийства от началото на войната в Украйна.

На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му.

На 24 март 2022 г. Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април 2022 г. Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени.

На 23 юни 2023 г. 28-годишната Кристина Байкова, вицепрезидент на руската "Локо-Банка" пък загина след мистериозно падане от прозореца на апартамента си на 11-ия етаж в Москва.

На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

На 24 октомври 2023 г. председателят на управителния съвет на руската компания "Лукойл" Владимир Некрасов почина от остра сърдечна недостатъчност.