Държавен служител в Китай е заподозрян в шпионаж в полза на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, предаде Франс прес, като се позовава на официално изявление.

Агенцията отбелязва, че в началото на този месец вече е било съобщено за подобен случай.

Миналия месец в Китай влезе в сила нов закон за борба с шпионажа. Той дава на властите много по-голяма свобода на действие срещу това, което те считат за заплаха за националната сигурност.

Обявеният днес случай, който все още е в процес на разследване, засяга 39-годишен мъж, се казва в изявление на китайското министерство на държавната сигурност. Той е служител на неуточнено министерство, а фамилията му е Хао, уточнява БТА.

Твърди се, че въпросният човек се е запознал със служител на посолството на САЩ по време на обучение в Япония и е установил "близки отношения" с него. След това сътрудникът на дипломатическото ведомство запознал Хао със свой колега, агент на ЦРУ, който го убедил да шпионира за американската агенция след завръщането си в Китай.

Хао подписал договор и преминал обучение, преди да постъпи на работа в китайското правителство в съответствие с американските инструкции. Според китайските власти заподозреният е "установил няколко тайни контакта с представители на ЦРУ в Китай" и им е предоставил информация.