Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обвини Русия, че умишлено проявява жестокост и взема на мушка цивилни във войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"С умишлена жестокост, Русия насочва мерника си към цивилни (граждани) и цивилни цели. Руските атаки убиват деца, разрушават училища и унищожават болници", каза шефът на Пентагона пред Националния форум за отбрана "Рейгън" в Сими Вали, щата Калифорния, пише БТА.

Лойд Остин заяви, че противопоставянето между Съединените щати и Китай е навлязло в ключова фаза и предстоят решаващи години, предаде АП.

Нуждаем се от военна сила, за да гарантираме, че американските ценности, а не китайските, ще задават глобалните стандарти през 21-и век, подчерта той.

През последната седмица Пентагонът е фокусиран върху възхода на Китай и какво би могъл да означава той за позицията на САЩ в света. В понеделник той публикува годишния си доклад за Китай и сигурността, който предупреди, че Пекин вероятно ще се сдобие до 2035 г. с 1500 ядрени бойни глави и не е ясно как може да ги използва, отбелязва АП.

Китай "е единствената страна, която има eдновременно волята и, все повече, мощта да промени своя регион и международния ред така, че да отговоря на нейните авторитарни предпочитания", предупреди Остин и добави: "Така че нека бъда ясен: ние няма да позволим това да се случи."

В петък шефът на Пентагона присъства на представянето в Калифорния на най-новия американски бомбардировач Б-21. Всеки аспект от военния самолет тип стелт е поверителен.

Новият ядрен бомбардировач е част от американския отговор на засилващото се безпокойство от бъдещ конфликт с Китай. Б-21 е проектиран така, че да противодейства на бързо нарастващия потенциал на Китай в киберпространството, космоса и ядрената сфера, посочва АП.

В изказването си министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да приеме навреме годишния бюджет за отбрана. Това е от ключово значение, за да бъде "Америка сигурна", аргументира се той, цитиран от Ройтерс.

На речта на Остин присъстваха конгресмени и от двете водещи партии в страната.

Някои от тях предупредиха, че ако законът за годишния бюджет на Пентагона не бъде приет и вместо това бъде гласувано алтернативно решение, което на практика ще замрази разходите за отбраната на сегашното им равнище, американските въоръжени сили ще бъдат принудени да разчитат на оборудването, с което сега разполагат, а разработването на нови военни технологии до голяма степен ще спре.