Италианската опера "Ла Скала" ще върне повече от 3 милиона евро в Саудитска Арабия, след като договорката за финансиране с кралството предизвика негативна обществена реакция, съобщи БиБиСи (BBC). Планът щеше да позволи на саудитския министър на културата да заеме място в борда на миланската "Ла Скала".

Сделката за партньорство беше критикувана от обществени групи за защита на правата и от политици.

Докладът за спазването на човешките права от Саудитска Арабия е под внимателно наблюдение след убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври.

"Ние единодушно решихме да върнем парите", заяви пред журналисти президентът на операта Джузепе Сала, който е и кмет на Милано, след заседание на борда в понеделник. "Ще видим дали има други възможности за сътрудничество", каза Сала.

Вече получените 3 милиона евро са първи транш в рамките на предложение за петгодишно партньорство със саудитското министерство на културата на стойност 15 милиона евро. Но планът предизвика остри критики, включително от членове на управляващата в Италия партия Лига.

Лидерът на партията и вицепремиер Матео Салвини призова операта да отмени сделката, а управителят на област Ломбардия, който също е член на Лига, поиска творческият директор на операта Александър Перейра да бъде уволнен.

Джузепе Сала обаче каза, че Перейра, който е договорил сделката, ще запази работата си.

Досега саудитските власти не са коментирали развитието на случая.

Саудитска Арабия обвини за убийството на Джамал Кашоги тайни агенти и отрича твърденията, че принц Мохамед бин Салман е знаел за операцията.