Трима британски министри заявиха, че ще подкрепят отлагане на датата за излизане на кралството от ЕС, ако парламентът отново отхвърли сделката за условията на Брекзита. Това се казва в съвместно изявление на Грег Кларк - министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, Амбър Ръд - министър на труда и пенсиите, и на правосъдния министър Дейвид Гок, съобщи Би Би Си, цитирайки изданията "Дейли мейл" и "Сън".

"Дошъл е момент, в който мнозина наши колеги от Консервативната партия, влизащи в "Юропиън рисърч груп" (консервативна евроскептична фракция начело с Джейкъб Рийс-Мог), признават, че парламентът ще блокира катастрофалния сценарий за Брекзит на 29 март без сделка. Ако това стане, те няма да има кого да винят заради забавянето на Брекзита, освен самите себе си", заявяват тримата министри.

Стремежът ни е да осъществим сделката, за да може Великобритания да напусне ЕС на 29 март. Времето обаче изтича, а онези, които са изпълнени с решимост да гласуват против споразумението, което премиерът иска да върне в парламента, може да забавят Брекзит, казват тримата министри.

Вестник "Гардиън" писа по-рано, че близо 25 членове на кабинета в Лондон смятат да гласуват за отлагане на планираното излизане на кралството от ЕС, докато премиерът Тереза Мей не заяви, че няма да допусне развитието на сценария "Брекзит без сделка".