Бившият полицай от Минеаполис Дерик Шовин, обвинен за смъртта на Джордж Флойд, е преместен в трети различен затвор в щата Минесота, след като в предишните два възникна реална опасност за сигурността му, съобщава "Ел Паис", цитиран от Дарик.

Сегашният затвор "Оук Парк Хайтс" е с максимално ниво на сигурност и се намира на 35 мин. път с кола от Минеаполис.

Шовин е на специален режим на закрила, прилаган спрямо арестувани служители на реда, които зад решетките автоматично се превръщат в основна мишена на останалите затворници.

Съдията наложи на 44-годишният Шовин гаранция от половин милион долара, която към момента никой не е посмял да плати. От него бързо се отказа и съпругата му - родената в Лаос Кели Шовин, подала моментално молба за развод и за промяна на фамилията си.

В полицейското досие на Шовин има много други инциденти през почти 20-годишната му кариера в силите на реда. Това, че те са останали ненаказани или покрити от полицията в Минеаполис, се обяснява и с покровителственото отношение на шефа на полицейския синдикат Боб Крол, срещу когото също има 29 жалби.

Три от тях са довели до дисциплинарни действия, но обвиненията срещу него за използване на прекомерна сила и расистки обиди, заедно с други полицаи (един от тях е сегашният шеф на полицията), съвсем не са отнели от блясъка на негови ранг и длъжност.

Шовин е участвал в няколко престрелки, като през 2006 г. прострелва фатално мъж, уж защото бил въоръжен. През 2008 г. открива огън срещу заподозрян за домашно насилие, а през 2011 г. открива огън срещу мъж, който се спасявал от престрелка. Въпреки това Шовин е бил хвален и сочен за пример от шефовете си.