Шестетажна сграда се срути днес в югоизточния турски окръг Малатия, предадоха турските медии. Жилищният блок е бил силно повреден при унищожителните земетресения в Турция на 6 февруари.

Граждани са подали сигнал на 112, след което са пристигнали екипи на АФАД (Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации). Екипите се опитват да установят дали под развалините на блока има хора, предаде БТА.

Спасителите призовават да бъде пазена тишина в района на съборилата се сграда, за да могат да слушат за шумове под руините. Екипите използват специална техника за установяване на наличие на хора под развалините.

Междувременно валията на Малатия Хулуси Шахин посочи, че по първоначални данни в сградата не е имало хора, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.

В неделя в югоизточния град Шанлъурфа се срути друга шестетажна сграда, на която са били нанесени сериозни материални щети при трусовете през февруари. Един човек бе ранен. Той бе изваден от спасителите и бе хоспитализиран. Лекарите съобщиха, че няма опасност за живота на пострадалия.

Междувременно Ройтерс съобщи, че куче е родило три малки докато е било затрупано под руините на срутена при мощните трусове от 6 февруари сграда в Хатай. Двугодишната Съла и рожбите ѝ са били извадени от спасители невредими 28 дни след бедствието опустошило провинция Хатай.

Собственикът на кучето Кадир Кейфли заяви, че животното било затрупано в мазето на зданието. Той помолил спасители да го издирят, но в продължение на дни никой не бил в състояние да влезе сред останките от сградата.

Така в началото на тази седмица, след часове промъкване под тоновете срутен бетон, екип от доброволци от местна организация за защита на животните успяла да достигне до Съла и малките ѝ. Според собственика на кучето то е успяло да оцелее близо месец благодарение на чувал с кучешка храна, който бил складиран в мазето.

Съла и малките ѝ са отведени веднага във ветеринарна клиника в Адана за преглед. Според лекарите майката и бебетата са в добро здраве, въпреки преживяното.