Турски спасители издирват ранени хора под руините на шестетажна сграда, която бе повредена при земетресенията в южната част на Турция на 6 февруари, а сега се е срутила окончателно. Инцидентът е станал в югоизточния град Шанлъурфа, съобщава ДПА, като се позовава на Анадолската агенция, предаде БТА.

В района бяха изпратени екипи на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), служители на Националните медицински спасителни екипи (УМКЕ), пожарникари, екипи на Бърза помощ, полицаи.

Спасителите призоваха да бъде пазена тишина в района на съборилата се сграда, за да могат да слушат за шумове под руините, съобщава Анадолската агенция.

Записи от охранителна камера показват как сградата, намираща се на натоварена улица, пада.

Първоначално бе съобщено за няколко ранени. Впоследствие валията на Шанлъурфа уточни, че един човек е бил ранен. Салих Айхан посочи, че човекът е бил закаран в болница, като няма опасност за живота му. Спасителите издирваха още един човек, но малко след 20:00 ч. местно време (след 19:00 ч. българско време)  валията заяви, че спасителните екипи продължават да работят, но "за щастие досега не са били открити следи" за наличие на хора под отломките, информира Анадолската агенция.

За всеки случай издирвателните ни дейности ще продължат, докато отломките не бъдат отстранени, каза късно вечерта Айхан.

Валията добави, че в районите в града, в които са нанесени сериозни материални щети след земетресенията на 6 февруари, са прекъснати електричеството, водата и природният газ. Той отправи призив към гражданите да не влизат в силно засегнатите от земетресенията на 6 февруари сгради, както и да не минават близо до тях.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха югоизточната част на Турция в интервал от няколко часа на 6 февруари. Трусовете причиниха жертви и разрушения и в съседна Сирия.

Министърът на вътрешните работи на Турция съобщи вчера, че броят на жертвите е нараснал на 45 968 души.

Земетресенията оставиха без дом близо два милиона души в Турция. Много от оцелелите са настанени в палаткови лагери, но някои хора започнаха да се връщат в разрушените си домове, отбелязва ДПА.

Турските власти разследват 768 души във връзка с последиците от смъртоносните земетресения  които разтърсиха района на турско-сирийската граница.

Повечето от заподозрените са представители на строителни компании, но сред тях е и кметът на Нурдагъ, който е сред най-разрушените градове.

До момента са арестувани 237 души, съобщава ДПА.

По данни на турско правителство над 200 000 сгради са били повредени при трусовете. Около 50 процента от тях са строени след 2001 г. и би трябвало да отговарят на по-стриктни строителни стандарти.

В Турция нараства общественият гняв срещу лошото строителство и широкоразпространената корупция, които се смята, че са допринесли за мащабите на бедствието, отбелязва ДПА. По-строги строителни норми бяха въведени в страната преди 20 години, но те масово се пренебрегват. Критици твърдят, че разследванията за корупция не стигат до същината на проблема. Отбелязва се също, че няма отстранени от длъжност политически фигури, свързани с пропуски, довели до огромния брой смъртни случаи.