Иранските удари по израелски позиции на окупираните от еврейската държава Голански възвишения поставят въпроса дали ще има "война или мир" в Близкия изток, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"Ескалацията от последните часове ни показва, че вероятно наистина въпросът е война или мир ще има в Близкия изток". Ситуацията е "изключително сложна", каза канцлерът, която призова всички страни да се "сдържат".

Меркел говори в германския Аахен на церемонията за връчване на френския президент Еманюел Макрон на на европейската награда "Карл Велики". В съвместно изявление Меркел и Макрон призоваха за "умереност" и "деескалация в региона".

По-рано през деня германското правителство окачестви като "сериозна провокация" иранския ракетен обстрел откъм Сирия на окупираната от Израел част от Голанските възвишения.

"Тези удари са сериозна провокация, която ние решително осъждаме", заяви в комюнике германското външно министерство и подчерта, че Израел има правото на самоотбрана.

Ведомството предупреди за опасността от по-нататъшно ескалиране на напрежението между Иран и Израел и призова за политическо уреждане на сирийския конфликт.

"Трябва да направим всичко възможно най-сетне да се намери дългосрочно политическо решение на конфликта в Сирия", изтъкна министерството, цитирано от световните агенции.

След седмици на напрежение през изминалата нощ израелски военни позиции в Голан бяха атакувани с около двадесет ракети, които според израелската армия са били изстреляни от иранските сили от сирийска територия. Израелската армия твърди, че в отговор е ударила десетки ирански военни цели в Сирия.