Премиерът Бойко Борисов се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в германския град Аахен. Българският министър-председател ще участва в церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" по лична покана на Макрон.

Тя ще бъде връчена именно на него заради визията му за Европа и възстановяването на европейския проект, като така той ще стане вторият действащ френски президент, който е получавал престижното отличие.

Германският канцлер и българският премиер вървяха един до друг

Снимка: Министерски съвет

Меркел пък ще поднесе слово. Преди награждаването тримата с Борисов и Макрон участваха в понтификална служба в катедралата на Аахен.

Борисов и Меркел в катедралата на Аахен

Снимка: Министерски съвет

Пълното име на отличието е Международна награда "Карл Велики" на Аахен. Тя се присъжда от 1950 година насам за принос към обединението на Европа. Сред предишните лауреати фигурират бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц, бившият председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой и настоящият Доналд Туск. Отличието се връчва винаги на Възнесение, или Спасовден по западния календар, точно 39 дни след католическия Великден.

Борисов лично поздрави Макрон

Снимка: Министерски съвет

Понтификална служба преди церемонията по награждаването

Снимка: Министерски съвет

На церемонията, която ще се проведе в кметството, ще присъстват десетина европейски лидери, сред които премиерите на Румъния, Люксембург, президентката на Литва и кралят на Испания. Повечето от тях ще се срещнат отново идната седмица в София за срещата на върха ЕС - Западни Балкани, в чийто дневен бе добавен въпросът за ядреното споразумение с Иран, отбелязва Франс прес.

Премиерът и бившият лидер на германските социалдемократи Мартин Шулц

Снимка: Министерски съвет

(Очаквайте подробности)