Германският канцлер Ангела Меркел призова днес страните членки на Европейския съюз да имат единна политика по отношение на Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Една от най-големите опасности, които забелязвам, е, че всеки в Европа води собствена политика по отношение на Китай и че, в крайна сметка, изпращаме съвсем различни сигнали. Това няма да е пагубно за Китай, а за нас в Европа", каза Меркел в германския парламент.

Германският канцлер призова европейските си съюзници да изготвят обща стратегия за мобилната мрежа от пето поколение. Това се случва на фона на подозренията, че световният номер 1 в сектора, китайската компания Хуауей (Huawei), е подозирана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, че може да удовлетвори евентуално искане на китайското правителство за шпионаж в негова полза.

Германия, за която се смята, че проявява определена благосклонност към Китай - неин основен търговски партньор, досега се противопоставя на американския натиск да изключи Хуауей от процеса по изграждане на германската 5G мрежа, отбелязва Франс прес.

"Не оспорваме факта, че имаме нужда от повишени критерии за сигурност при създаването на 5G мрежата. Трябва обаче да обсъдим това с останалите европейски държави", за да намерим "европейски решения", каза Меркел, която даде идея за създаването на европейска агенция за "сертифициране на 5G".

Меркел подчерта, че е важно нарушенията на човешките права в Китай, като например насилието срещу демонстранти в Хонконг и вкарването на над един милион мюсюлмани в "лагери за превъзпитание", да бъдат критикувани.

Китай е изцяло различна система, "не знам дали отговорът на конкуренция между различни системи - станахме свидетели на това по времето на Студената война - може да е изолацията", изтъкна канцлерът.

САЩ: Шокирани сме от Германия

Съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън предупреди днес Германия да не работи с китайския телекомуникационен гигант Хуауей в коментар пред германския в. "Билд", предаде ДПА.

От дълго време САЩ недвусмислено призовават Германия да не позволява на Хуауей да участва в разширяването на телекомуникационна мрежа на страната с аргумента, че компанията си сътрудничи тясно с китайското правителството, отбелязва агенцията.

Аз съм изненадан и шокиран от идеята, че западна демокрация с военни тайни би могла да позволи на Китайската комунистическа партия да изгради нейната 5 Джи мрежа, посочва О'Брайън пред "Билд".

Ще остане ли ЕС единен за 5G мрежите

Държавите членки на Европейския съюз, включително и България, работят по координиран механизъм за сигурността на 5 Джи мрежите, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на Срещата на върха по киберсигурност, която се проведе в Берлин на 25 ноември. Той добави, че през декември предстои Съветът на Европейския съюз да одобри заключенията за важността на мрежите от пето поколение и аспектите на сигурността.

Темите за разгръщане на 5Джи, гарантирането на киберсигурността на мрежите от 5-то поколение, като и европейските подходи, прилагани за тяхна защита, бяха основни теми на срещата на Желязков с федералния министър на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер.

Двамата министри обсъдиха предстоящото подписване на заключенията на Съвета на Европейския съюз, с което се утвърждава координираният подход към разгръщане на 5G мрежите и киберсигурността на бъдещите електронни съобщителни мрежи.

Германия и доставките на оръжия в Африка

Германия трябва да доставя повече оръжия на африкански страни и да не отстъпва този пазар на Русия, Китай и Саудитска Арабия, каза Меркел, цитирана от ТАСС.

"Ако се стремим към укрепване на сигурността и мира в Африка, то, мисля, не можем напълно да се откажем от доставките на оръжия. Не можем сериозно да се занимаваме с подготовка на хора, които да се борят с терористите, само за да им кажем накрая: Откъде ще намерите оръжия, това си е ваша работа", заяви германският канцлер.