Германската канцлерка Ангела Меркел съобщи за "известно раздвижване" в разговорите между лидерите на страните от ЕС по въпроса за постигането на споразумение с Великобритания за отношенията след Брекзит, предаде Ройтерс.

"По някои въпроси имаше раздвижване, по други все още има да се свърши много работа", обобщи Меркел пред репортери след края на първия ден от заседанието на Европейския съвет.

Германската канцлерка, чиято страна е ротационен председател на ЕС, отбеляза, че "за нас е важно Ирландия да може да продължи да живее в мир, да подсигурим общия пазар, но ние знаем, че Великобритания вече се стреми към известна независимост, че вече не е член на Европейския съюз. В този дух поискахме от (европейския главен преговарящ) Мишел Барние да продължи преговорите."

Меркел призова и страните от ЕС, и Великобритания да направят компромиси, въпреки че "всеки лагер има своите червени линии", предаде Франс прес.

"Ако се наложи, ние ще трябва да живеем без (споразумение), но аз смятам, че ще е по-добре да имаме такова", каза тя, цитирана от Ройтерс.

Вчера лидерите на 27-те се споразумяха да продължат преговорите с Великобритания, за да постигнат ново търговско споразумение най-късно до края на годината. В същото време те решиха да не спират подготовката за евентуален Брекзит без сделка.

Заседанието на Европейския съвет ще продължи тази сутрин. През втория, последен ден от срещата си, лидерите на страните от ЕС ще обсъдят редица външнополитически въпроси. След основната тема е и пандемията от COVID-19. По този повод българският премиер Бойко Борисов написа в официалния си профил във Фейсбук:

"Разработването на рамка за справяне с разпространението на COVID-19 ще ни позволи да сме гъвкави с мерките. Европейските държави трябва да действаме в синхрон, за да се справим с последствията от пандемията. Свободното движение трябва да бъде улеснено, а не да се създават предпоставки за неговото спиране или ограничаване. Това мнение изразих пред премиерите на Швеция Stefan Löfven и на Словения Janez Janša€"

Част от дневния ред на срещата са и климатичните планове на Брюксел. Европейската комисия предложи до 2030 година всички държави в Евросъюза да намалят вредните емисии въглероден диоксид с 55%, а Европейският парламент поиска 60-процентно намаление на вредните емисии.

Според българският премиер 60% от енергията в България се произвежда от въглища и страната ни трудно може да постигне целите на Брюксел.

Лидерите на страните членки на Европейския съюз отложиха за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г.